Punakatkarapua Argentiinasta

Argentiinan punainen katkarapu (pleoticus mulleri) elää Lounais-Atlantilla Argentiinan rannikon edustalla. Se erottuu monista muista äyriäisistä siinä, että sillä on luonnollinen punainen väri jo elävänä, eikä vasta kypsennyksen jälkeen. Ne ovat suosittuja makean makunsa ja murean lihansa ansiosta. Argentiinalaisia punakatkarapuja voidaan grillata, paistaa tai keittää, ja niitä käytetään usein tapaksissa.

Kalastus on kausiluonteista ja säänneltyä riippuen siitä, harjoitetaanko sitä rannikon lähellä vai syvässä vedessä merellä. Rannikon lähellä tapahtuva kalastus on MSC-sertifioitua ja tapahtuu Patagonian rannikolla vesillä, jotka harvoin ulottuvat yli 100 metrin syvyyteen. Pääkausi on marraskuusta helmikuuhun, ja kalastus tapahtuu pienemmillä veneillä tai keskikokoisilla kylmäaluksilla.

Syvänmerenkalastus muodostaa noin 80 prosenttia punakatkarapujen kokonaiskalastuksesta, ja sitä harjoitetaan Atlantilla jopa 800 metrin syvyydessä. Alukset ovat suuria ja ovat yleensä merellä lähes kaksi viikkoa. Saalis pakataan ja pakastetaan muutamassa minuutissa aluksella.

HYVÄ TIETÄÄ
Huhtikuusta 2025 alkaen osa Argentiinan punakatkarapujen kalastusalueesta sertifioidaan MSC:n (Marine Stewardship Council) mukaisesti. Sertifiointi kattaa pienet ja keskisuuret kylmäkuljetusalukset, jotka toimivat Chubutin rannikolla Patagoniassa. Myös syvänmeren kalastusta arvioidaan parhaillaan MSC-sertifioinnin saavuttamiseksi. Prosessi alkoi vuoden alussa ja sen odotetaan valmistuvan vuonna 2025.

Tutustu valikoimaamme