Kylmien vesien katkaravut

Pohjoisen kylmien merien katkarapua, Pandalus borealista, pidetään maailmanlaajuisesti maukkaimpana ja laadukkaimpana katkarapuna. Sitä kalastetaan välivesitrooleilla suurissa syvyyksissä kylmissä, puhtaissa merissä Grönlannin, Norjan, Islannin ja Kanadan edustalla. Täällä katkaravut kasvavat hitaasti täysin luonnollisella ruoalla - ilman minkäänlaisia lisäaineita.

Katkaravut keitetään ja pakastetaan kalastusaluksella välittömästi pyynnin jälkeen korkean laadun takaamiseksi. Koska Pohjanmeren katkarapu on luonnontuote ja aina luonnosta pyydetty, ei koskaan viljelty – katkarapu näyttää erilaiselta riippuen siitä, mihin vuodenaikaan se on pyydetty.

Tumma pää katkaravulla ei tarkoita huonompaa laatua. Katkarapujen ruoka koostuu enimmäkseen planktoneista, ja joillakin alueilla planktonit ovat
tummempia, mikä voi johtaa pään mustaan tai vihreään sävyyn. Se ei kuitenkaan vaikuta makuun tai laatuun. Muita syitä värjäytymiselle voi olla mädin muodostuminen, joka alkaa katkaravun
pään takaosasta (mäti siirtyy vasta myöhemmin vatsasta katkarapujen alle / ulkopuolelle, missä mäti kehittyy muniksi). Paineen muutos, kun troolit vedetään merenpohjasta, syvistä
vesistä (n. 100-600 metriä), voi myös aiheuttaa värjäytymisen. Värimuutoksia voi siis aiheutua jostakin mainituista tekijöistä, tai niiden yhdistelmästä. Kyseessä ei siis ole laatuongelma, vaan ihmisten mielestä kosmeettinen haitta.